Spre deosebire de alte tipuri de testări (Cambridge, IELTS, TOEFL, Dalf, etc), certificatele de tip ECL oferă posibilitatea candidaţilor să – şi evalueze competenţele lingvistice în mai multe limbi.
Testele sunt concepute uniform pentru toate limbile statelor membre ale Uniunii Europene: română, engleză, germană, maghiară, italiană, spaniolă, polonă, bulgară, slovacă, sârbă, rusă şi croată.
Aceste certificate au valabilitate nelimitată în timp.
Fiecare dintre centrele europene afiliate Consorţiului au copyright pentru limba ţării de provenienţă, astfel încât profesorii corectori sunt vorbitori nativi ai limbii testate. Deci, rezultatele sunt credibile, asigurând recunoaşterea certificatelor ECL în întreg spaţiul European.
Mai mult, testele sunt astfel concepute încât să se evidenţieze competenţa de folosire a limbii moderne în situaţii autentice, cotidiene, acoperind aspecte economice, sociale şi culturale care fac parte din mediul în care candidatul trăieşte şi lucrează.
Un argument în plus este faptul că acest tip de certificat, la fel ca Paşaportul European al Limbilor, este conceput după standardele şi descriptorii Cadrului Comun European de Referinţă de Predare a Limbilor Moderne, evaluând separat competenţele comunicative ale candidatului.
Acest tip de certificat – recunoscut în toate ţările Consorţiului Internaţional E.C.L.- este parte componentă a pachetului de documente necesar oricărui cetăţean al Europei pentru a găsi un loc de muncă în ţara sa, pentru a promova sau pentru a accede la noi ocupaţii colaterale, dar mai ales facilitează mobilitatea şi integrarea în spaţiul european.
Beneficiarii au mai multe oportunităţi de angajare şi reconversie profesională.
Fiecare din 5 aptitudini lingvistice sunt evaluate separat, devenind astfel mai atrăgătoare angajatorului potenţial.
Nu în ultimul rând, comparativ cu alte examinări (Cambridge, IELTS, TOEFL ), taxa de înscriere la examen este foarte atractivă.