Standardele examenelor ECL sunt definite de Consortiul ECL, si sunt standarde unitare, garantate şi valide de evaluare a cunoştinţelor de limbă însuşite. Scopul standardizarii constituie echivalarea certificatelor obţinute şi a rezultatelor examenului pentru fiecare limbă în parte, atât pentru candidaţi, cât şi pentru vorbitori, cu ajutorul examenului ECL, în conformitate cu obiectivele de armonizare ale Uniunii Europene. Conditiile tehnice de operare a programului ECL determina standardele centrelor ECL.
Certificarea ECL susţine mobilitatea şi promovează multilingvismului. Este un sistem
- deschis tuturor categoriilor de vârste,
- practic, accentul căzând pe măsurarea competenţelor de comunicare,
- de calitate, sistemul fiind dezvoltat de către universităţi europene.
ECL – un sistem de examinare din 15 limbi
- 1992 – statele membre ale Uniunii Europene, prin proiectul Lingua au înfiinţat un CONSORŢIU cu sediul la Londra. Sarcina: un test lingvistic uniform pentru limbile statelor membre ale UE.
- S-a dezvoltat sistemul internaţional de examinare ECL, menit să rezolve problema privind echivalarea şi recunoaşterea certificatelor în fiecare limbă, fără a fi necesar ca acestea să fie validate la nivel naţional.
⇒ conform CCER!
- Răspunderea profesională pentru testele lingvistice ECL este asumată de o universitate de prestigiu din ţara de origine a fiecărei limbi, care realizează testele si evaluează lucrările.
- În 2004, Universitatea din Bucureşti – partener egal în Consorțiu, având copyright pentru testele de limba română.
Principalele caracteristici:
1. Conform standardelor CECR. Comparabilitate.
2. Adaptarea standardelor pentru 15 limbi europene engleză, germană, spaniolă, italiană, franceză, rusă, română, maghiară, polonă, slovacă, sârbă, , bulgară, croată, cehă, ebraic
Certificat ECL
Certificatul internaţional de competenţe lingvistice ECL se eliberează de către SECRETARIATUL CONSORTIULUI ECL, în două limbi de circulaţie internaţională: engleză şi limba care a fost evaluată. Certificatele ECL au valabilitate nelimitată în timp, şi sunt recunoscute în întreg spaţiu european, în America Centrală şi America de Sud.
Avantajele examenului ECL
- Fără teste de gramatică sau traduceri → comunicare cotidiană pe subiecte practice
- Posibilitate de examinare / reexaminare parțială
- Utilizarea dicționarului permisă la proba de compunere
- Structură identică la orice limbă și nivel, conform CCER
- Util la efectuarea de studii sau la obţinerea de locuri de muncă în străinătate
- Examen profesional în domeniul MEDICINĂ
- Taxă de examinare accesibilă
- Admitere la liceu, echivalarea probei C la Bacalaureat din 5 limbi (!)
- Valabilitate nelimitată (!) → susținerea examenului de licență/master/doctorat
- Oportunități de pregătire/pretestare online → https://ecl.org.ro/ro/info-candidati/exemple-de-teste
Parteneri:
ECL în România
În România există peste 80 de centre de examinare acreditate, printre care se numără instituţii de învăţământ de prestigiu, şcoli şi universităţi, centre de formare, etc.
Sistemul de examinare ECL este un sistem deschis pentru fiecare categorie de vârstă și categorie socială, de la elevi până la salariaţii adulţi.
EUROCENTER AMOBA este operatorul programului ECL în România, în calitate de Centru Naţional de Examinare (CNE). Printre atribuţiile CNE se află acreditarea ECL a Centrelor de Testare, respectiv instituirea, operarea şi extinderea reţelei de Centre Regionale de Examinare ECL în România.
Harta Centre ECL